skip to Main Content
+90 (506) 158 23 62 info@cestelkimya.com

Cestel Kimya olarak marin, ahşap, mobilya ve tekstil sektöründe kullanılan deniz tutkalı üretmekteyiz. Üretimlerimizi fason ve firmaların istediği şekilde etiketlendirebiliyoruz. Deniz tutkalı ürünümüz suya karşı dayanıklı, sert ve elastik olması nedeniyle denizcilik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.

Cestel Deniz Tutkalı

Tek bileşenli, solventsiz,havanın nemi ile kuruyan sağlam bir bağ kuran poliüretan bazlı yapıştırıcıdır. Cestel Tutkal CESBIND 1000 suya karşı dayanıklıdır. 2 saat içinde pres altında kaldıktan sonra zımparalama, kumlama gibi işlemler yapılabilir.24 saat sonra tam reaksiyona girmesini bitirir. Mobilya, deniz ve ahşap endüstrisinde kullanılan çok sağlam bir yapışma gücüne sahip yapıştırıcıdır.

Teknik Bilgiler

Viskozite (Brookfield @20 derece): 5000-7000 mPas

Açık Zaman: yakl. 20 dakika

Kabuk Bağlama Süresi: yakl. 30 dak.

Isı dayanımı: -25->125 derece

Marin (Deniz) Tutkalı Üretimi

Tutkal üretimlerimiz insan hatasına yer vermeyecek şekilde otomasyona bağlı bir üretimde yapılmaktadır. Üretim parametreleri reçeteye tam uyarak sabit sıcaklıkta ve özel dozajlama ekipmanlarıyla yapılmaktadır. Müşterilerimizin isteğine göre fason ve özel üretim yapılmaktadır.

Deniz Tutkalı Üretimi

Marin Yapıştırıcısının Farkı Nedir?

Marin Tutkalı poliüretan bazlı ve tek bileşenli havadaki nem ile reaksiyona giren bir yapıştırıcıdır. Havadaki nem ve sıcaklık artarsa tutkalının kuruması o kadar hızlı olacaktır. Poliüretan tutkal esnek yapıya sahip olması ve suya karşı çok dayanıklı olmasından dolayı denizcilik sektöründe çok kullanılır. Esnek yapısından dolayı sarsıntıya ve darbelere karşı dayanıklıdır. Yapıştığı zeminden kolay kolay açma yapmaz ve suda çözülmez. Belli ısı dayanımının olmasından dolayı sorun çözücü özelliğe vardır. Mobilya, sunta, ahşap ve tekstil sektörü marin tutkalının en çok kullanıldığı alanlardır.

Deniz Tutkal Fiyatı Nekadar?

Hammadde fiyatlarının küresel bir borsası olmasından dolayı fiyatlar her ülkede birbirine yakındır. Kullanım miktarına göre de üreticiler daha ucuza hammadde alabilirler. Fakat bu son tüketicinin fiyatına çok etki edecek bir fark oluşturmaz. Asıl fiyat farkı ürünün reçetesinden gelmektedir.Yani üretimde kullanılan formulasyonda kalite düşürülürse fiyat düşer. Kaliteyi etkileyen en önemli parametre formulasyonda kullanılan ürünün özellikleridir. Genellikle ucuz ürün çok fazla özelliğe sahip olmayan bileşenlerden oluşur. Formulasyondaki bileşenler tutkalının yapışma gücünü, akıcılığını, dayanımını ve uzun süreli olmasını sağlayan etkenlerdir. Bu bileşenler kalitesizleştirilirse yani ucuzlatılırsa yapıştırıcının kalitesi düşecektir.

Tutkaldaki kaliteyi etkileyen en önemli özelliklerden bir tanesi de üründeki seyreltici yani ucuzlatıcı malzemenin miktarıdır. Seyreltici miktarı arttıkça yapışma, ısı ve su dayanımı gibi özellikler düşecektir. Cestel Kimya Deniz tutkalında, seyreltici kullanılmaktadır. Bu da ürünümüzün kalitesinde ödün vermediğimizin bir göstergesidir.

Yapıştırıcı Tutkal

İyi bir yapışma için tutkalın, kolay yırtılmayan, suya ve darbelere dayanıklı bir yapı oluşturması gerekir. Tabi ki tutkalın uygulama alanı da çok önemlidir. Tutkal kuruduğu zaman bir film tabakası oluşturur. Oluşan filmin yapısal dayanımı, tutkalın kalitesinde önemlidir. Tutkalın uygulandığı zemine çok iyi yapışması, bunun iyi bir yapıştırıcı olduğunu göstermez. Hızlı kuruyan tutkallar (halk arasında Japon yapıştırıcısı diye bilinen) uygulandığı bölgeye çok iyi yapışır. Fakat oluşturduğu film esnek ve darbe dayanımı yüksek olmadığı için kullanım alanları kısıtlıdır. Yapıştırıcı tutkalın oluşturduğu film yapısında hava kabarcıklarının olmaması veya çok az olması, tutkalın sağlamlığını arttırır.

Kaliteli Tutkal Nasıl Olmalı?

Kurumuş tutkalda ki hava kabarcığı, yüzeyler arası yapışmanın zayıf olmasını sağlar. Hava kabarcıklarının bulunduğu bölmelerde kopmalar olacağından yapışmanın kalitesi azalacaktır. Dolayısıyla kaliteli bir tutkal kuruduğu zaman hava kabarcıklarını içermemesi gerekir. Hava kabarcıklarının olduğu yerlerde mekanik mukavemet az olacaktır. Dolayısıyla yırtılma veya kopmalar çok fazla olacaktır.

Tek bileşenli poliüretan tutkallarda izosiyanat grupları havanın nemi ile reaksiyona girerek kurumaya başlar. Bu reaksiyon sırasında karbondioksit açığa çıkar ve yapıştırıcı tabakasında hava kabarcıkları oluşturur. Bu da yapıştırma kalitesini azaltır. İyi bir tek kompenant (bileşen) poliüretan tutkal da hava kabarcığının hiç olmaması (veya cok çok az olması), sıcaklık arttıkça yumuşamaması, esnek ve suya karşı dayanıklı olması gerekir.

Birçok deniz tutkalı kuruduğu zaman hava kabarcığı oluşturur. Kaliteli bir deniz tutkalın da kuruma bittikten sonra hava kabarcığının olmaması gerekir. Deniz tutkalının rengi (su rengine sahip olması gibi), poliüretan yapıştırıcının kalitesini göstermez. İçine sıvı dolgu girilen tutkal, 50 derece ve üzeri yüksek sıcaklıkta yumuşar. Bu da yapışma mukavemetini düşürür. Formüle eklenen sıvı dolgunun asıl amacının fiyatı düşürmek olduğunu unutmamak gerekir.

En çok sorulanlar?

Deniz Tutkalı su da çözünür mü?

Hayır. Kuruduktan sonra suyu geçirmez ve suyun içinde çözünmez

Tutkalın kurumasında sıcaklık ve nem etkili mi?

Sıcaklık ve nem arttıkça tutkalın kuruması daha da hızlanacaktır. Soğuk havada da tam tersi olacaktır.

Marin tutkalın dışı kuruyor içi kurumuyor. Neden?

Deniz tutkalı tek bileşenli olup havanın nemi ile kurur. Kalın uygulanan yapıştırıcılarda havaya temas eden kısım hızlı kurur. İç taraf çok yavaş kurur. Bu yüzden kalın uygulamalar yapmadan kullanmayı tavsiye ediyoruz.