RTV nedir?
RTV2 Silikon oda sıcaklığında reaksiyona giren ve istenilen sertlikte oluşturulabilen kauçuk malzemelerdir. RTV İngilizce kelime olan Room Temperature Vulcanisation (Oda sıcaklığında tempkimeye giren) kelimesinin kısaltmasıdır.
Cestel Kimya olarak uygulamaya göre çok farklı sertiklerde RTV2 silikon hammaddesi üretmekteyiz.Silikon hammadde sertliklerimiz 5 shore A dan 60 Shore A ya kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
RTV2 Silikon İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Silikon reçinesi katalizör yardımıyla oluşturulur.
- Silikon reçinenin vizkositesi (akışkanlığı) katalizör karışımı ve döküm için uygun olmalıdır. Yüksek vizkositedeki reçineler ile istenilen kalitede döküm yapılamaz ve üründe çok baloncuk oluşur.
- Silikon reçinenin dibinde tortunun olmaması gerekir. Tortu var ise recineye ucuzlatmak amacıyla dolgu katılmış olur. Dolgu silikon kalitesini çok düşürür.
- Kaliteli RTV silikon kauçuk hale geldiği zaman yağ kusması yapmaz.
- Kaliteki RTV silikon ile oluşturulan kalıp 100 dokum ve üzerinde rahatlıkla kullanılabilir.
RTV2 Silikon çeşitlerimiz aşağıdadır.
- RTV2 Sil5 : Sertlik derecesi shore 5 olan ürünümüzdür.Detaylı ve hassas silikon kalıp yapımında kullanılır.
- RTV2 Sil10: Sertlik derecesi shore 10 olan ürünümüzdür. Ayrıntılı silikon kalıp yapımında kullanılır (Çikolata ve şeker kalıpları)
- RTV2 Sil20: Sertlik derecesi shore 20 olan ürünümüzdür. Başlıca kullanım alanı hobby ve heykel yapımında kullanılır.
- RTV2 Sil30: Sertlik derecesi shore 30 olan ürünümüzdür. Kültür taşı ve hobby alanında kullanılır.
- RTV2 Sil40: Sertlik derecesi shore 40 olan ürünümüzdür. Gıda sektörü ve çoklu kalıp yapımında kullanılır.
- RTV2 Sil60: Sertlik derecesi shore 60 olan ürünümüzdür. Kalıp çekme payı çok azdır.
RTV2 Kalıp Silikonu Hammaddesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Her üründe olduğu gibi silikon RTV2 Kalıp Silikonlarında kalitelerine göre çok farklı fiyatlar görebilirsiniz. Silikon kalıp uygulaması ürün seçiminde çok önemlidir. Silikon kalıp kalitesiyle döküm sayısı doğru orantılır. Poliüretan ve poliester dökümlerinde RTV2 silikon kalıbın kimyasal ve ısı dayanımının da yüksek olması gerekir. Poliüretan ve poliester malzemeleri alçı ve betona göre silikon kalıbı daha fazla yıpratırlar. Poliüretan ve poliester de reaksiyona açığa çıkan ısı RTV2 silikonun ömrünü kısaltır. Bunun dışında poliüretanın silikon kalıp ile kimyasal etkileşimden dolayı kalıba daha fazla zarar verir.
Kaliteli bir silikon poliüretan dökümde 100 ün üzerinde döküm sayısı vermesi gerekir. 50-60 döküm sayısı bir RTV Silikon orta kalitedeki bir malzemedir. 50 döküm sayısı ise kalite bakımında çok düşük bir kalıptır.
Örneğin 40 döküm aldığınız bir RTV silikon kalıbın fiyatı, 120 döküm alınabilen bir RTV silikon kalıp fiyatına göre yarı fiyat ise bu düşük fiyatlı malzeme aslında pahalı bir malzemedir. Müşteriler fiyata göre malzeme aldığı zaman düşük fiyata aldıkları malzeme aslında çok daha pahalıdır. Bir RTV Silikon kalıp reçinesi alacağınız zaman elde edeceğiniz döküm sayısına bakarak fiyatları karşılaştırın.
Silikon Kalıp Hammaddesinde Karşılaşılan Sorunlar?
RTV Silikon reçinesinin vizkositesi (akışkanlık) yüksekse reçinenin katalizorle karışımı zor olur. Yüksek akışkanlıklı reçineler karıştırılma sırasında çok fazla havayı içine absorbe eder. Bu da RTV silikonun katılaşmaya başladığı zaman yüzeyinde ve içinde baloncuklar oluşmasına neden olur. Yüksek akışkanlıklı bir silikon 40 dereceye kadar ısıtılarak akışkanlık arttırılabilir. Çok fazla ısıyı arttırmak silikonu akıcı hale getirirken, aynı zamanda katalizörle hızlı reaksiyona da yol açar. Bu da döküm yapamadan malzemenin donmasına neden olur. Bu yüzden 40 derecelik bir ısıda sınırlamak mantıklı olacaktır. 40 derecelik bir ısıda da halen RTV2 silikonun akışkanlığı istenilen seviyeye gelmemişse, daha düşük akışkanlıklı bir silikon reçine seçilmesi tavsiye edilir.
Akışkanlığı uygun olan bir silikon reçinenin katalizörle karışımı homojen ve düzgün yüzey oluşmasında çok etkilidir.
RTV2 silikon, belli kimyasalların uygun formulasyon da homojen karıştırılması ile elde edilir. Kaliteli bir silikonun dibinde çökelme olmaz. İyi kalitedeki bir silikon reçinesi katalizor ile reaksiyonundan sonra oluşacak silikon kauçuğun yüzeyinde yağlanma ve farklı kimyasalların oluşması olmaz. Cestel RTV2 silikonlarında yağlanma ve dipte çökelme kesinlikle olmaz.
Silikon malzemenin saydam olması veya süt beyaz olması kaliteyi etkilen bir parametre değildir.
Cestel Kimya olarak müşterilerimize yapılacak olan üretim sıklığını da göz önünde tutarak uygun RTV silikon reçinesi önermekteyiz. Sürekli döküm ve sık olmayan döküm, önerilecek üründe etkili olabilir.
Silikon kalıp reçinesinin kullanılmadan önce vakumlanması, reçinedeki hava kabarcığını yok edeceği için oluşacak silikon kauçuğun yüzeyinin düzgün olmasını sağlar.
Katalizörün belirtilen orandan çok fazla kullanılması ürün oluşumunu hızlandırmasına rağmen silikon kauçuğun ömrünü de azaltabilir. Bu yüzden belirtilen oranların çok üstüne çıkılmaması gerekir. Sıcaklığın oluşma hızına etkisinin doğru oranda olduğu unutmamak gerekir. Soğuk bir ortamda silikon kauçuk oluşum hızı düşük olacaktır. Bu nedenle çoğu kez kullanıcılar katalizör oranını arttırarak reaksiyon hızını arttırmaya çalışır. Bunu yaparken oluşacak silikon kalıbın ömrününde azalacağını unutmamak gerekir. Soğuk bir ortamda döküm yapmak yerine iklemlendirilmis veya oda sıcaklığında olan bir yerde döküm yapmak en iyisi olacaktır.
RTV2 Silikon Fiyatları
Her ürünün bir üretim maliyeti vardır. Günümüzde kimyasal hammaddenin global borsaları bulunmaktadır. Bu da birçok kimyasal malzemenin fiyatının her ülkede birbirine benzer olabileceğini gösterir. Maliyeti etkileyen en önemli parametre ürünün kalitesidir. RTV2 silikon fiyatlarında da çok farklı ve geniş aralıklarda fiyatlar alınabilir. Burada en önemli karşılaştırma ürünün kalitesidir. Silikon kalıpta ürün kalitesini ise döküm sayısı gösterir. Kaliteli bir üründe kalsit gibi fiyatı ucuzlatabilecek malzemeler bulunmaz. Dolgulu bir malzemeyi anlamanın en kolay yolu ise RTV silikon reçinenin yoğunluğu veya özgül ağırlığıdır. Kalıp silikon reçinelerin özgül ağırlığı 1,1-1,15 dir. Bu rakamların üstü olduğu zaman kalcit gibi dolgular eklenmiş olabilir.(Özgül ağırlığının ölçülmesinin çok basit olduğunu ve laboratuvar ortamına gerek olmadığını belirtmek gerekir.)
Doğal olarak kaliteli bir kalıp silikonunun maliyeti yüksek olacaktır. Üretici silikon fiyatını ucuzlatmak için üretim reçetesinde farklı kimyasallar katabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ucuz malzeme almak isterken aslında pahalı malzeme alabilirsiniz. Bu yüzden döküm sayısı yüksek kaliteli bir RTV2 silikon kalıp malzemesi almak size daha ucuza mal olacaktır.
Kaliteli RTV2 Silikonu nasıl anlarsınız?
RTV2 kalıp silikonu poliüretan gibi kimyasal döküm yapıldığı zaman döküm sayısının 100 ü aşması beklenir. Bu tarz silikonları kaliteli silikon diye sınıflandırabiliriz.50 ve altı döküm alınan RTV2 silikonlar kalite bakımından düşük silikonlardır. Dolayısıyla kaliteli bir RTV2 silikonunun döküm sayısına bakarak çok net anlayabiliriz.
Kaliteli bir RTV2 kalıp silikonunda yağ kusması ve dibinde tortu gibi parçacıkların olmaması gerektiğini de bilmek gerekir.
Cestel Kimya RTV2 kalıp silikonlarında 120 poliüretan reçine dökümünü çok rahatlıkla alabilirsiniz. Konuyla ilgili Cestel Kimya teknik servisine danışabilirsiniz.
RTV2 Silikon Fiyatları
Silikon hammadde fiyatları döküm sayısının fazlalığına göre yani kalıbın kalitesine göre artış gösterir. Döküm sayısı fazla olan bir kalıp hem daha az silikon kullanımına hem de daha az işçilik harcanmasına neden olacaktır. Silikonun birim fiyatı fazla olmasına rağmen fazla döküm sayısı elde edildiği için sonuçta daha ucuza mal olacaktır.
Cestel Kimya rtv silikon fiyatlarımız ekonomik ve 1. sınıf diye ikiye ayrılmaktadır. Ekonomik olan reçinemiz döküm sayısı 50-60 olan, 1. sınıf silikonda ise döküm sayısı 120 ve üstü olan silikon kalıp hammadde fiyatlarıdır. Daha detaylı bilgi için Cestel Kimya müşteri temsilcileriyle görüşünüz.
Silikon kalıbın hızlı donması için ne yapılmalı? (Hızlı reaksiyona girmesi için ne yapılmalı?)
Recine ve katalizörün oda koşullarında uygun oranlarda reaksiyona sokulduğu zaman reaksiyon 24 saat içinde biter. Yani silikon kauçuk haline almış olur. Kimi zaman döküm yapanlar bu kadar uzun zaman beklemek istemezler. Reaksiyonun zamanını hızlandırmak için fazla katalizör eklemek bir çözüm yolu olsa da riskli bir yöntemdir. Çünkü reçine ile katalizörü karıştırırken çok hızlı bir şekilde karışım katılaşabilir. Reaksiyonu hızlandırmak için en güvenilir yol ortam ısısını arttırmak veya karışımı 60 derecelik fırına atmak. Yüksek sıcaklık karışımın donma hızını arttıracaktır ve silikon reçinesi 6-8 saat arasında kauçuk haline gelebilecektir. 60 derecenin üzerine çıkmak silikonun yüzeyinde bazı kusurları neden olabilir. Bu yüzden sıcaklıkta maksimum 60 derece olması uygun olacaktır.